Caută locuri de muncă sau CV-ul dorit

Sfaturi utile pentru scrierea unui Curriculum Vitae (CV)

 • 23.09.2014
 • 44290
Sfaturi utile pentru scrierea unui Curriculum Vitae (CV)

   Un CV bun este garantul unui post de muncă sau a unui job bine plătit în Moldova. Secretele de întocmire a unui formular ce-ți va asigura multe oferte de muncă.

   Ești în căutarea unui job și vrei să aplici la mai multe locuri de munca în companii diferite, atunci ar fi de dorit să-ți pregătești câteva variante de CV, pentru expedierea prin postă (sau personală), prin fax, sau model digital prin E-mail. Numai că textul trebuie să fie identic. Diferența poate să fie doar prin formă. O foto reușită va înfrumuseța CV-ul, doar că ar trebui să vă gândiți cum o să arate primită prin fax.

  CV-ul este un document oficial și regulamentul scrierii lui este reglementat de Comisia Europeană a Forței de Muncă.

  Volumul si cerințele conținutului:

 1. Prima și inviolabila regulă - volumul în CV nu trebuie să depășească una sau maxim două pagini format A4, cu atât mai mult e de dorit ca informația cheie să fie pe prima pagină. Dar dacă volumul nu permite aceasta, atunci gândiți-vă ce informație ați mai putea jertfi. Însă dacă aveți o experiență mare în muncă, aceasta creează mici dificultăți și limitări, însă la crearea pe calculator este posibil de evitat această regulă: schimbați dimensiunea fontului, deși aceasta nu este de dorit, CV-ul trebuie să poată fi citit ușor.
 2. Dacă în CV informația ocupă mai mult de o pagină, la sfârșitul paginii se indică: “continuarea se găsește pe următoarea pagină”. Pe fiecare pagină, înafară de prima se scrie numărul paginii și se indică numele.
 3. Dacă după volum de text nu sa primit pe o pagina plină, atunci informația trebuie aranjată în așa fel ca pagina să fie ocupată în totalitate cu text.
 4. Ca să scrii un CV cât mai corect este necesar folosirea unui singur font și de dorit Times New Roman sau Arial. Mai sunt o mulțime de alte fonturi de diferite mărimi însă nu sunt citețe.
 5. Stilul strict al conținutului este o condiție indispensabilă. Nu are rost nici demonstrarea capacitaților softurilor Adobe Photoshop: CV-ul este un document.
 6. Ceia ce ține de mărimea fontului, ca standard pentru CV se consideră mărimea 12 px. Este necesar ca tot conținutul să fie de aceiași mărime.
 7. Fiecare compartiment trebuie să fie separat de precedentul și titlurile mai bine de evidențiat cu font gras sau subliniat.
 8. Este obligatoriu să verificați ortografia (cu butonul F7 în editorul Word).
 9. Un CV cu greșeli nu are nici o șansă și trebuie scris cu un limbaj simplu.
 10. Pentru documentele de acest tip se recomandă următorii parametri a paginii: câmpul de sus 2 cm, de jos 2 cm, din stânga 2.5 cm și din dreapta 2 cm. Se permite strângerea câmpului cu 1 cm și în locul standartului de marimea 12 px a fontului, folosirea mărimii 10 px. În același timp varianta cu font micșorat este acceptabilă numai în cazul dacă CV-ul va fi expediat angajatoruli prin E-mail, sau înmânat personal. În cazul expedierii prin fax, mărimea fontului mai mic de 12 px nu ar trebui de folosit, astfel va fi imposibil de citit.
 11. Ține minte un CV care să-ți prezite personalitatea ta la cel mai înalt nivel trebuie să-l scrii pe hârtie de culoare albă și de calitate bună.

Mai jos puteti descarca mai multe formulare de CV:

Formular CV europass (RO) - Descarca aici

Formular CV standard 1 (RO) - Descarca aici

Formular CV standard 2 (RO) - Descarca aici

Formular CV 1 (RU) - Descarca aici

Formular CV 2 (RU) - Descarca aici

Formular CV 3 (RU) - Descarca aici

Dacă ai pregătit curriculum vitae, adaugă-l pe site-ul nostru pentru a mări șansele tale de angajare. Publică CV-ul

Pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă în Chișinău, vă sugerăm să citiți următorul articol pentru a afla cum să-ți scrii CV-ul inteligent.

sursa foto: studentie.ro

Anunță-mă prin E-mail despre noile articole publicate
Adaugă comentariu