Caută locuri de muncă sau CV-ul dorit

Cum să-ți cauți un loc de muncă mai eficient

  • 30.08.2014
  • 2711
Cum să-ți cauți un loc de muncă mai eficient

     Majoritatea folosesc câteva metode pasive de căutare a unui post vacant care sunt deja tradiționale:

  -  Căutarea unui loc de muncă prin cunoștințe;
  -  Căutarea unui loc de muncă în presă;
  -  Anunțuri întâlnite în stradă;

     Pe piața muncii, conform declarațiilor agenților economici privind locurile de muncă vacante, în evidență la Agenția Naționala pentru Ocuparea Forței de Muncă la data de 12.08.2014 erau înregistrate 7379 de locuri vacante.

    În căutarea unui loc de muncă nou, dacă vrei să îți mărești șansele este nevoie să apelezi la metode mai active, bazate pe inițiativă. Există câteva metode care dau rezultate bune dintre care cele mai importante sunt:

   1. Aplicarea la joburi de pe site-uri de recrutare;

   La moment majoritatea companiilor înregistrează joburile lor pe site-uri de angajare si recrutare. Intrând pe site găsiți un post vacant care te interesează, te informezi bine, îți creezi un CV atractiv și îl expediezi direct de pe site.

    2. Expedierea CV-ului prin email la companii care oferă locuri de muncă;

     În formularul de completare te prezinți, lași datele de contact, îți manifești interesul pentru job, atașezi CV-ul și-l expediezi, astfel CV-ul tău rămâne la angajator ca să-l studieze mai detailat. Chiar dacă la moment compania nu are un post vacant la care vreai să aplici, scopul tău în acest punct este să îți faci cunoscută personalitatea ta și în caz că apare un loc vacant să fii printre primii care vei fi contactat.

   3. Rețele sociale

      Rețelele  sociale au un impact tot mai mare asupra societăților contemporane. Astfel majoritatea angajatorilor prin intermediul la conturile lor își publică posturile de muncă care de asemenea poți să te informezi. Ideea este să treci dincolo de cercul de rude, colegi, vecini pe care i-ai cunoscut permanent și să iai inițiativa de a cunoaște persoane relevante, pe poziții relevante și respectiv un loc de muncă relevant. Așa iți construiești o rețea de persoane care te poate anunța despre diverse oportunități de job, dacă știu că ești în căutare.

    Pentru a avea acces la aceste metode, nu este suficient să știi că ele există și că funcționează, ci în plus să depășești două tipuri de bariere care riscă să te împingă în zona de confort, spre metode pasive de căutare a unui job:

Frica

    Este cea mai naturală explicație a faptului că majoritatea persoanelor se rezumă doar la a se informa fără a mai face vreo acțiune pentru a se angaja. Dacă iei decizia să expediezi CV-ul pentru un post important și chiar dacă CV-ul tău nu e așa de bogat cu experiență profesională, trebuie să fii decis și hotărât că vei reuși, pentru că frica în aceste situații, scoate din mintea noastră metodele active din posibilități. Rezultatul: "Nu m-am gândit la asta", "E stupid", "Nu o să funcționeze". Fiți hotărâți și decisivi.

  Lipsa abilităților adecvate

   Metodele active de căutare a unui job presupun o varietate mare de abilităţi, pentru a obţine valoare maximă din ele trebuie să stabileşti contactul cu un necunoscut, să te prezinţi adecvat, să iţi vinzi abilităţile, să caştigi încrederea, să asculţi, să comunici clar, să construieşti relaţia..

    Soluţia are două aspecte. Primul presupune să iei iniţiativa în ciuda fricii, să acţionezi cum este eficient, nu cum iţi este comod. Al doilea presupune să investeşti în dezvoltarea ta personală şi să te pui la punct cu abilităţile de mai sus.

Un criteriu important după absolvirea gimaziului sau a liceului este alegerea Universității unde îți vei continua studiile și ați asigura viitorul tău.

sursa foto: realuniguide.com

Anunță-mă prin E-mail despre noile articole publicate
Adaugă comentariu