Caută locuri de muncă sau CV-ul dorit

Cele mai populare profesii Republica Moldova - studiu, 2015

  • 04.08.2015
  • 10937
Cele mai populare profesii Republica Moldova - studiu, 2015

În Republică este o cerere mare pentru profesiile de consultanți financiari, contabili, medici și învățători. Profesorii universitari sunt în mare căutare.

Șomajul rămâne mereu o temă actuală, chiar şi atunci când economia dă vreo impresie de ascensiune. Plecările în masă în țările europene şi în Rusia întru găsirea unui loc de muncă, descriu foarte bine, la modul indirect, situația din câmpul muncii de la noi. Găsirea unui loc de muncă decent în Republica Moldova nu este tocmai ușor, mai ales pentru tinerii profesioniști. Pentru a reuși, aceștia au nevoie de experiență de minim un an, uneori chiar de persoane cunoscute, care i-ar putea ajuta, şi de ce nu - de noroc. Universitățile produc în masă: juriști, profesioniști din sfera marketingului, manageri, economiști - majoritatea dintre ei intrând în șomaj pe termen lung imediat după absolvire.

Aceste probleme apar, deoarece piața muncii nu se dezvoltă natural, ci suferă din cauza unui decalaj între cerere şi ofertă. Cererea pentru profesii precum medici, profesori, ingineri etc. este mare şi nesatisfăcută de fluxul de tineri absolvenți, care după statistici, își doresc, mai degrabă, să dezvolte o carieră în economie, drept, limbi străine, relații internaționale, politologie, arhitectură etc. - oferta la aceste profesii devenind prea mare. Și respectiv, pe piața muncii instaurându-se dezechilibrul.

 

Cele mai solicitate profesii în 2015

Vânzătorii, muncitorii industriali şi specialiștii IT sunt cei mai solicitați muncitori ai acestui an. Experții menționează că în acest an, maseurul terapeut şi specialiștii în team building ar putea deveni profesii foarte populare. Acesta este un trend ce vine din occident şi este corelat cu stilul de viață al oamenilor mai înstăriți şi a companiilor care au o abordare prietenoasă față de echipa de lucrători.

Dintre cei care au absolvit scoli profesionale: vânzătorii, bucătarii şi croitorii sunt cei mai solicitați pe piața muncii din Republica Moldova. La rândul său, topul celor mai solicitați specialiști care au absolvit universitățile ar începe cu specialiști IT, contabili, economiști şi medici. Absolvenții universităților, colegiilor şi ai școlilor profesionale au parte de o treime din locurile vacante din câmpul muncii.

 

Cea mai prestigioasă profesie

Dacă ar fi să facem referire la prestigiu, atunci moldovenii ar dori să devină, în primul rând, oameni de afaceri, datorită profitabilității. La finalul topului sunt profesii precum șofer, constructor şi asistent social. Studiul care ne oferă aceste date a fost organizat de către CBS AXA pe un eșantion de 1228 oameni de peste 18 ani, din diferite localități ale țării noastre. Conform acestui studiu - doctorii, avocații, economiștii şi jurnaliștii - ar fi cele mai populare profesii ale actualității.

Citeste în continuare care sunt avantaje economice prin majorarea cuantumului minim al salariului din sectorul real.

Sursa foto: forbes.ro

Anunță-mă prin E-mail despre noile articole publicate
Adaugă comentariu