Caută locuri de muncă sau CV-ul dorit

Ce înseamnă Piața Muncii pentru o țară în tranziție ca Moldova

Ce înseamnă Piața Muncii pentru o țară în tranziție ca Moldova

   Mai bine de un deceniu Republica Moldova încă nu a depășit etapa de tranziție, care influențează direct dezvoltarea economică a țării. În orice condiții de timp și spațiu, activitatea economică implică în mod obiectiv și piața muncii, care are rolul să valorizeze sistematic resursele umane în interesul său.

   Prin urmare piața muncii într-o formulare mai compactă este expresia reglării cererii și ofertei de muncă prin deciziile libere ale agenților economici.

   Piața muncii este una din principalele componente ale economiei de piață alături de piața bunurilor și piața capitalului. Piața muncii se referă la forța de muncă. În percepția cotidiană forța de muncă are în vedere capacitatea unui om de a munci. Din perspectivă economică piața muncii reprezintă una din componentele forțelor de producție. 

   Principalii competitori pe piața muncii sunt:

  • ofertanții, cei care oferă marfa reprezentată de capacitatea de muncă și competența profesională, contra unui anumit preț stabilit de piața;
  • cumpărătorii, sau companiile care au nevoie de personal într-o anumită cantitate și structură profesională, pentru a-și desfășura activitatea și pentru care sunt dispuși să plătească prețul specific-salariul;
  • intermediarii, care pot fi oficiile de plasare, specializate într-o gamă largă de servicii, prin intermediul cărora ofertanții sunt informați de cumpărătorii de muncă ți care, evident, pentru serviciile lor solicită un preț.

   În concluzie putem spune că funcționarea pieței muncii necesită punerea în mișcare într-o maniera specifică a ofertei de muncă, ținându-se seama de gradul redus de mobilitate al acesteia. Acest grad redus de mobilitate decurge din influența variabilelor independente care țin de demografie, de dezvoltarea culturală a omului, de sedentarismul specific al unor persoane, de obligațiile familiale etc. Asemenea influențe fac ca oferta de muncă să se modifice și ea la intervale lungi de timp și în mod inegal.

În continuare Piata Muncii vă dezvăluie secretele pentru locuri de muncă mai bune în Chișinău.

 

Bibliografie:

1. Dicţionar de Sociologie, coord. Cătălin Zamfir, Lazăr Vlăsceanu, ed. Babel, Bucureşti, 1993
2. Florica Ştefănescu, Economie contemporană - note de curs (Piaţa şi concurenţa)
3. Şerban Olah, Sociologie economică – note de curs (curs 7: Piaţa)

Anunță-mă prin E-mail despre noile articole publicate
Adaugă comentariu